Saturday, 9 February 2013

ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αναφορά στο βιβλίο μου από το διαδικτυακό περιοδικό Θέματα Ελληνικής Ιστορίας:

"Britain and the Greek Colonels: Αccommodating the Junta in the Cold War" το νέο βιβλίο του κ. Αλέξανδρου Ναυπλιώτη

Written By φιλίστωρ Ι. Β. Δ. on 20 Ιανουαρίου 2013 | 1/20/2013 04:46:00 μ.μ.

(Σημ Φιλίστωρος: Μια μελέτη από τον κ. Ναυπλιώτη που μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς καταπιάνεται με ένα θέμα που μου φαίνεται πως δεν έχει αναλυθεί επαρκώς ως τώρα στην βιβλιογραφία, ενώ αξιοποιεί μια σειρά από νέα στοιχεία από Βρετανικά και Αμερικανικά έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα. Ελπίζουμε να εκδοθεί και στα Ελληνικά το συντομότερο).
Δρ. Αλέξανδρος Ναυπλιώτης*

Στο βιβλίο αυτό ο Αλέξανδρος Ναυπλιώτης εξετάζει τη βρετανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας μια κυρίαρχη αρχή πραγματισμού πάνω απ'όλα. Αυτή είναι η πρώτη συστηματική μελέτη των σχέσεων της Βρετανίας και της χούντας και βασίζεται σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά και αμερικανικά έγγραφα, καθώς και σε επίσημες ελληνικές πηγές και προσωπικές συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της εποχής. Το βιβλίο είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία διεθνούς διπλωματίας και Realpolitik κατά την περίοδο του Ψυχρού ΠολέμουΤο παρόν βιβλίο εξετάζει την πολιτική των κυβερνήσεων Ουίλσον και Χηθ ως προς την εγκαθίδρυση και την εδραίωση, αλλά και τις πράξεις της στρατιωτικής δικτατορίας που κατείχε την εξουσία από το 1967 έως το 1974. Επίκεντρο της έρευνας είναι οι διπλωματικές, οικονομικές, πολιτισμικές και αμυντικές σχέσεις των δύο παραδοσιακών συμμάχων. Επιχειρεί επίσης να εξηγήσει τους παράγοντες διαμόρφωσης του «διπλωματικού» χειρισμού της ελληνικής υπόθεσης από τη Βρετανία, εξετάζοντας το γενικό πλαίσιο της «αποποίησης του στάτους παγκόσμιας δύναμης» ως συνέπεια της εγκατάλειψης της «πολιτικής στα Ανατολικά του Σουέζ», και τις σχέσεις των δύο χωρών με τις υπερδυνάμεις και τις περιφερειακές δυνάμεις της εποχής, μέσα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.
Πιο αναλυτικά, το βιβλίο εξετάζει το κατά πόσον γνώριζε το Λονδίνο για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, καθώς και το βαθμό τυχόν συμμετοχής του σε αυτό, και αναλύει κριτικά τη βρετανική αντίδραση στα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την επταετία· πρόκειται για σημαίνουσες εσωτερικές εξελίξεις (όπως η πρόοδος της αποκατάστασης της δημοκρατίας), καθώς και για τις προσπάθειες των Συνταγματαρχών για νομιμοποίηση στο εξωτερικό, με κύριο όργανο τη δημιουργία επαφών με κομμουνιστικές βαλκανικές και αφρικανικές χώρες, αλλά και τις συνέπειες της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

Αναλύεται επίσης η επίδραση που άσκησαν στις ελληνο-βρετανικές σχέσεις τόσο γεγονότα στη Βρετανία, όπως η οικονομική κατάσταση και οι εθνικές εκλογές του 1970 και του 1974, όσο και διεθνή συμβάντα, όπως η κυπριακή και η αραβο-ισραηλινή διένεξη (οι επιπτώσεις των οποίων διακρίνονται ακόμη και σήμερα), η σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, και η διαδικασία της Ύφεσης και της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ακόμη, η μελέτη αυτή εξετάζει την πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη Χούντα σε συνάρτηση με το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τον αντίκτυπο που είχε αυτό στις σχέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ.

*Ο Αλέξανδρος Ναυπλιώτης είναι Διδάκτωρ διεθνούς ιστορίας του London School of Economics and Political Science. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του ίδιου πανεπιστημίου και ερευνητής στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ενώ έχει διδάξει επί σειρά ετών ιστορία διεθνών σχέσεων στο LSE. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε γνωστές ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις και ιστορικά περιοδικά όπως το European Review of History – Revue européenne d’histoire, το Journal of Modern Greek Studies, το European History Quarterly, το Cold War History, το "Δελτίο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών", τα "Ιστορικά Θέματα" και άλλα, και έχει βραβευθεί από την Ελληνική Κοινότητα Λονδίνου για τη διατριβή του με θέμα τις σχέσεις Βρετανίας και Ελλάδας την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. 

Σχετικοί υπερσύνδεσμοι:No comments: